Next

Ref:
Date:
Location:
Photographer:
Blogg

Slik flår fotografene deg

Article text
For alle typer tjenester vi benytter oss av i hverdagen, er ofte pris en avgjørende faktor. Er det noe vi misliker, så er det følelsen av at vi har betalt for mye. Er det en ting jeg har bitt meg merke i innenfor min egen bransje, så er det hvor utrolig overpriset mange av tjenestene som tilbys faktisk er. Som forbruker er det kanskje ikke alltid like lett å se dette, og mange fotografer kommer ofte med standardfrasen "Men mesteparten av jobben gjøres i forkant og etterkant av selve fotograferingen, det er derfor prisen er hva den er". For 5-10 år siden gav nok dette mening, lokasjoner måtte besøkes, bilderedigering og arkivering tok sin tid, konsultasjoner unnagjort hos forbruker eller på kontoret, utskrifter og bildegjennomgang m.m tok også sin tid.

Slik trenger det heldigvis ikke gjøres lengre, og mange har nok blitt mer effektive. Men forbrukeren betaler allikevel samme pris. Her er noen få grunner til hvorfor du ikke behøver å betale for mye for en fotograf sine tjenester:
  • Nesten alt av forarbeid og etterarbeid kan gjøres på en enkelt datamaskin. Bare iløpet av de siste få årene har utviklingen her vært formidabel.
  • Har virkelig en fotograf behov for leie av studio med venterom, resepsjonsdesk, fast ansatte assistenter og stor (og dyr) printer? Svaret er nei. Kaffekoppen du så høflig får av assistenten mens du venter på konsultasjonen, er det du som betaler dyrt for til syvende og sist.
  • Et dyrt diplom fra en fotoskole, eller medlemskap i et fotoforbund gjør ikke fotografen automatisk bedre. Kreativitet og kontakt med fotosubjektene er ikke lett å lære.
  • Drift av fotobyrået (inkl. regnskap) er mye enklere nå, enn før.

Jeg vil i løpet av den nærmeste tiden komme med noen bloggposter som går mer i dybden på det som er listet over, så du lettere kan se hvorfor pris og kvalitet ikke alltid har en sammenheng. Vastveit Foto ønsker å være en fotobedrift som kan presse prisene ned, uten at det går utover resultatet du som forbruker sitter igjen med. Følg derfor med fremover, så viser jeg deg hvordan det er mulig!